Skip to main content

NYHEDSBREV: FASTELAVN OG LINJEDAGSDYST 

jan 2024 – marts 2024
Det tidlige forår

Kære læser

Ligesom det gjaldt for efterårets to nyhedsbreve, så giver det her nyhedsbrev dig først et lille kig i det efterskoleår, der lige nu udspiller sig på Ærø Efterskole, – både når det gælder fag, såvel boglige, som linjefag og valgfag, men selvfølgelig også fritid og fællesskab.

Nyhedsbrevet her vil også indvie dig i fastelavn på skolen, om linjedagen d. 31. janaur, dysten mellem familierne,  og om hvordan vi forvandlede de kolde og mørke vintermåneder til hyggelige og uforglemmelige stunder.

Tak for at læse med!

FAG OG FRITID

NYT FRA DE BOGLIGE FAG

I dansk har eleverne læst og arbejdet med romanen Tænk ikke på mig af Vilma Sandnes Johansson. Foruden at forstå og fortolke romanen fik eleverne den øvelse at nedfælde 5-10 ting, som de har mistet.

Ordene flød og beskrev alt fra en mistet sko til en mistet side af sig selv, fra en forsvundet venstre airpod til et gå-på-mod, der lige pludselig manglende – og som skulle findes frem igen.

Flere tilkendegav efter undervisningen, at det var en god øvelse og en enkelt sagde tak for terapi.

NYT FRA LINJEFAGENE

I Journalistik & Foto har vi haft besøg af den prisvindende fotograf Mali Lazell. Hun introducerede portrættet for eleverne og viste også en række af sine egne portrætter. Målet med workshoppen var at indfange menneskets individuelle udtryk samt fortællingen bag et fotografi. En fortælling, der ofte blot kan skrives i ét citat.

Og netop et citat skulle eleverne opspore i de personer, som de valgte at portrættere. Alle personer skulle have det tilfælles, at de er bemærkelsesværdige ærøboere.

De færdige portrætter blev vist frem til en lille fernisering for hele skolen onsdag d. 6. marts, og blev efterfølgende også trykt på papir i elevernes helt eget magasin.

Billedet til højre er et af de mange portrætter eleverne fik taget. Kvinden på billedet er møbelpolstrer i den lille ærøske by, Ommel.

NYT FRA VALGFAGENE

Et af de valgfag som skolen tilbyder eleverne i foråret 2024 er Pileflet.

Om valgfaget siger eleverne:

»Jeg kan rigtigt godt lide pileflet, og det er mega hyggeligt, fordi man også får en masse hyggelig samtaler, mens man har det.« Katrine

»Jeg kan godt li’, at det er et unikt valgfag, som man ikke kan finde andre steder, og udover det kan jeg godt li’, at man skal bruge sine hænder.« Lauritz

FASTELAVN PÅ EFTERSKOLEN

Bid-til-bolle, flødebollekatapult og udklædning.

I traditionens tegn blev fastelavn omdrejningspunktet i en weekend på efterskolen. Allerede om fredagen blev tønder dekoreret og masker fremstillet.

Et enkelt fastelavnsris blev det også til, og så var alle foreberedelserne til lørdagens program gjort.

Næste dag iførte alle sig en udklædning, der føltes rigtig for den enkelte, og tøndeslagning gik i gang efterfulgt af bid-til-bolle, flødebollekatepult og andre lege i Solsalen.

Entusiastisk lød det om tøndens indhold;

»Hvis der kun er rosiner i, bliver jeg virkelig skuffet«

Heldigvis var der masser af godter i tønden.

LINJEFAGSDYST

Alle linjefagslærerne besluttede at slå sig sammen og dyste mellem familierne i en linjefagstime. Forinden havde hvert linjefag forberedt en detaljeret dyst, en præsentation af denne og så begyndte festlighederne. Linjefaget Kunst lagde ud.

På tid skulle hver familie ansigtmale, men når klokken lød, skulle alle bytte plads. De bedste ansigtsmalinger fik en førsteplads i dystkapløbet om point.

Dysten fra Journalistik & Foto handlede om at lave den flotteste maske med gedigne bespænd og Klima & Kultur havde gemt katte i forskellige farver overalt på skolen.

Dem der fandt flest flerfarvede katte vandt. Stemningen var euforisk, og derfor passede det perfekt med, at Adventure & Outdoor kom til sidst i dysten. Linjefaget havde lavet poster rundt på skolens område, og fordelte alle ud på dem. Nogle skulle save, løbe og hamre søm, alt imens det skulle gøres så hurtigt som muligt.

På instagram eller Facebook kan du se en reel fra linjefagsdysten og alt det andet sjove, vi laver på Ærø Efterskole.